Hemmagjorda potatisklyftor i ugn

Funderade en snabbis på hur mycket pengar man egentligen lägger ner på färdiga potatisrätter, oftast på grund av ren och skär lathet. Kroketter, klyftpotatisar, pommes stripes, potatisgratäng...

Beslutade mig en gång för alla för ungefär ett år sedan, att hädanefter ska alla potatisrätter göras av mig själv, här hemma och från grunden. Det är ju sällan svårt, men man sparar enormt mycket pengar om man ser över en större tidsspann. Potatisrätter för två- trehundra kronor i månaden blir, tro det eller ej, runt 3 000kr om året!

Ett av de godaste potatisrecepten jag gör är potatisklyftor kryddade med chili- och vitlökspulver.

Potatisklyftor m. chili och vitlök
Tidsåtgång: ca. 25 minuter


Du behöver;
Oskalad potatis för att mätta det antal magar du lagar åt
Flytande smör eller en neutral olja
Salt
Chilikrydda
Vitlökspulver
Cayennepeppar


Gör såhär;
Sätt ugnen på 225c. Dela potatisarna i så små/stora klyftor du vill ha dem. Jag brukar dela en potatis i åtta klyftor, den storleken är ugnsvänlig. Häll lite smör/olja i botten på en ganska stor (så stor att inte potatisklyftorna ligger på varandra) ugnssäker aluminiumform och vänd i klyftorna. Salta efter behag och krydda sedan rikligt med chilipulvret. Krydda sedan mer sparsamt med vitlökspulver och cayennepeppar. Rör runt så att båda sidor av klyftorna får lite krydda på sig. In i ugnen i ungefär 20 minuter, rör runt i klyftorna 1-2 gånger under den tiden. När klyftorna är genommjuka när man känner med en potatissticka är de klara.

Passar superbra till både kyckling och kött, grillat som stekt. Har ävent någon gång haft det till panerad fisk.

Bakar du ditt eget bröd och gör dina egna potatisrätter sparat du en bruttosumma på ungefär 4 200kr om året! Värt att fundera på i alla fall?

Bon appetit!

studentmaten.webblogg.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0